Netbooks: wel of niet?

PDF version

Samsung NC10Iedereen die de IT-trends ook maar een klein beetje volgt, weet dat er tegenwoordig van die hele kleine laptops op de markt zijn. Sterker nog, wanneer men binnenkomt in de gemiddelde computerzaak, bestaat ongeveer de halve collectie uit deze zogenaamde netbooks! Nu ziet het er allemaal heel mooi uit en het lijkt heel erg praktisch, maar is het nou niet een beetje te klein?

Wat is een Netbook?

Een Netbook is in principe een laptop, maar dan net een stukje kleiner. Deze computertjes zijn ontwikkeld voor mobiliteit. Dat zien we niet alleen terug in het formaat, maar ook de duur van de accu. Mede door het kleine scherm, verbruikt een netbook vaak weinig energie, waardoor deze rustig een uurtje of zes meegaat. Van een gewone laptop hoef je dit niet te verwachten. Als je de vier uur haalt is dat al een hele zegen.

Het grootste gedeelte van de Netbooks, heeft een Intel Atom-processor aan boord voor het rekenwerk. Deze chip is speciaal ontwikkeld voor mobiele apparaten. Hij is namelijk erg klein en verbruikt weinig energie. De ideale keuze voor een Netbook dus. Een enkele Netbook maakt gebruik van een Intel Celeron M-processor, maar dat zijn voornamelijk de oudere modellen. Concurent AMD heeft al diverse malen laten doorschemeren eind 2008 ook met een mini-processor te komen, maar daar hebben we tot nu toe weinig van gezien. Wel schijnen er plannen gemaakt te zijn met o.a. Asus, Acer en Shuttle. Ik vermoed dat wanneer AMD zijn chip eindelijk op de markt heeft, de markt al bijna verzadigd is.

Waarom een Netbook?

Netbooks zijn in een half jaar tijd inmens populair geworden. Hoe kan dat? Waarom wil iedereen toch een Netbook? Laat ik het zo zeggen, een Netbook heeft een ontzettend hoog gadget-gehalte. Daarbij is het natuurlijk heel erg handig, wanneer je veel onderweg bent. En misschien wel het belangrijkste: de prijs. Een normale Netbook kost tussen de 200 en de 500 euro. Daar zit inderdaad wel veel speling tussen, maar de gemiddelde gebruiker zal genoegen nemen met een Netbook van 300 euro. Hier zit dan gewoon Windows XP op en het systeem draait redelijk vlot. De iets meer eisende gebruiker, zoals ik, komt dan toch uit op een Netbook van 400 euro. Er zijn ook veel duurdere exemplaren beschikbaar, van bijvoorbeeld HP, maar deze zijn vaak weer uitgerust met Touchscreens en vallen daarom onder de categorie Tablet PC’s.

Nadelen

 Natuurlijk kleven er ook nadelen aan Netbooks. Het scherm is meestal tussen de 7 en 10,2 inch en het toetsenbord is vaak een stukje kleiner dan normaal. Uiteraard mis je ook de normale numpad, maar dat is bij normale notebooks vaak ook het geval. 

Netbooks zijn erg goedkoop, maar daar moet je natuurlijk ook iets voor inleveren. Zoals eerder aangegeven, draaien veel Netbooks op de Atom-processor. Dit is een 1,6 gHz single core. De grafische kaart is meestal een Intel 945 Express van 128MB en het werkgeheugen houdt ook op bij 1GB. Kortom, een doorsnee laptop van 2 jaar geleden, alleen dan iets kleiner. 

De harde schijven verschillen erg, omdat er zogenaamde SSD’s zijn en gewone 2,5″ schijven. De SSD’s zijn meestal 4GB en de gewone 2,5″ schijven maximaal 160GB. SSD staat voor Solid State Disk en dat houdt dus in dat er geen draaiende schijf meer in zit, maar dat alles op chips wordt opgeslagen. Het voordeel hiervan is, dat wanneer een bestand wordt aangeroepen, deze niet eerst opgezocht hoeft te worden op de schijf. Windows XP kun je (kaal) dus in 23 seconden opstarten, terwijl dat met een gewone schijf toch vaak drie keer zo lang duurt. Het is dus het overwegen waard om voor de SSD te gaan. Je moet dan echter wel bereid zijn heel veel ruimte in te leveren en eventueel een externe harde schijf mee te slepen. 

Conclusie

Ik werk nu zelf een klein maandje met een Netbook van Samsung en ben daar zelf heel erg tevreden over. Ik reis erg veel en mobiliteit is voor mij dus erg belangrijk. Ik gebruik de Netbook vooral voor Office en om te programmeren. Daarnaast speel ik af en toe wel eens een spelletje. De Sims 2 trekt hij behoorlijk goed, maar als je echt veel spellen wilt spelen, raad ik toch aan om een normale laptop te nemen met een goeie grafische kaart. Gebruik je hem enkel voor internet en kantoor, dan is het goed te doen. Het kleine scherm went erg snel en het toetsenbord heb je na een weekje ook wel onder de knie. Het enige waar ik af en toe nog ruzie mee heb, is de toch wel erg kleine touchpad.

Leave a comment

Your comment